Digitála Ránnjááhkut: vuosttaš beaivvi

Konferansen ble åpnet av arrangørene Risten-Márjá og Áike, og deretter med joik av Maahke.

Image

 

Første foredragsholder på talerstolen var Kari Helene Partapuoli fra Antirasistisk senter. Kari Helene oppfordret oss til å legge bort snillheten, og til heller å bruke sinnet konstruktivt og være velformulerte i bruken av det.

Image

 

Johan Vasara fra Sametingsrådet snakket om utfordringene det samiske språket har, innlemmelse i det samiske språkforvaltningsområdet og holdninger samer generelt blir utsatt for på grunn av mangelfull kunnskap fra majoritetens side.

Image

 

Ketil Lenert Hansen, fra Senter for samisk helseforskning, presenterte data fra sin doktorgradsavhandling «Ethnic discrimination and bullying in relation to self-reported physical and mental helath in Sami settlement areas in Norway”. Her fortalte han oss om hva diskriminering og hets gjør med den psykiske helsa.

Image

 

Etter lunsj tok Hadi Khosravi Lile, fra Norsk senter for menneskerettigheter (UiO), ordet. Her drøftet han spørsmål som ” Hva bør barn lære om det samiske folk, og hva lærer de faktisk om det samiske?” og ”Hva bør regjeringen gjøre for å bedre holdninger mot samer?” Hadi Lile har også nylig disputert på en rettssosiologisk avhandling som tar for seg hva barn i Norge faktisk lærer om samer, hvor han da tar utgangspunkt i FNs barnekonvensjon om formålet med opplæring (artikkel 29).

Image

 

Sunniva Ørstavik, fra Likestillings- og diskrimineringsombudet, fortalte at hun er bekymret for at holdninger innen diskriminerte grupper skal forventes å tåle netthets, og det at vi tillater oss selv å bli vant til det. Videre spør hun konferansedeltakerne om at ”det kanskje er bra at samefobien blir mer synlig?” – det må kanskje bli ille for at vi skal tørre å gjøre noe med det.

”Samene opplever veldig ofte å bli mobbet og diskriminert, men det er nesten ikke lov til å snakke om det. For det forventes at de skal tåle det. Hva gjør man med en forestilling om at man skal tåle det?”

Hun sier at samefobien ofte knyttes opp mot at ”de tar seg for mye rettigheter” og går i stereotypier, og oppfordrer redaktører, journalister, politikere og debattanter til å ta ansvar. Offentlige myndigheter må jobbe systematisk mot negative stereotypier og ta for seg gode relasjoner.

Sunniva avsluttet sitt foredrag ved et sitat av Martin Luther King Jr.:

«Our lives begin to end the day we become silent about things that matter»

Image

 

Mina Hadjian var siste foredragsholder denne torsdagen. Hun fortalte oss om personlige opplevelser knyttet opp mot hennes egen iranske bakgrunn.

«Alle har sine fordommer. De baserer seg på uvitenhet, men også på frykt. I mange kulturer er det status å overvinne frykten sin, men i Norge er det viktig å dyrke frykten i et bad av uvitenhet.»

Image

 

På kveldstid var det middag og konsert for konferansedeltakerne! Første artist ut var Andrew Kagumba med sang og mange forskjellige instrumenter fra Uganda. Deretter Mikkel Rasmus Logje med joik. Til slutt fikk vi oppleve en fantastisk intimkonsert med Sofia Jannok!

Fotografier: Olga Tunina

/ Aili Elisa

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s