8. november arrangerte Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) et seminar om diskriminering av samer på Verdensteateret i Tromsø.
Bakgrunnen for dette seminaret er at LDO har hatt et ønske om å belyse konsekvensene av dikrimineringen og trakkaseringen så mange samer opplever som minoritetsbefolkning i Norge. I den sammenhengen hadde de invitert seks foredragsholdere, med Sunniva Ørstavik som leder av møtet.
Første innlegg kom fra Eli Anne Nystad som fortalte hennes historie (hun ble i høst utsatt for hatkriminalitet i Trondheim) og hva hun mener må til for å få slutt på slik diskriminering. Nestemann ut var Ketil Lenert Hansen, forsker ved Senter for samisk helseforskning hos UiT, som presenterte urovekkende tall når det kommer til diskriminering av samer. Blant annet at ca. 20% av samer opplever diskriminering i skole og/eller jobb.
«Å være same i Tromsø e helt konge, men det e ikkje på grunn av byen eller kommunen, men det samiske miljøet vi sjøl har skapt.»
– Sigrid Agnethe Hansen
Kajsa Kemi Gjerpe og Sigrid Agnethe Hansen, som begge sitter i styret til Sámi Studenttaid Searvi Romssas, kom med egne tanker og erfaringer om hvordan det er å være ung same i byen. Kajsa sier at Tromsø, som alltid har markedsført seg som en flerkulturell by, ikke levde opp til hennes forventninger da hun flyttet hit fra Trondheim, på tross av at det er en samisk by i hjerte av Sápmi. For de som ønsker å lese hele Kajsas innlegg, kan det leses på Jurddabeassi sine sider.
«For å si det enkelt – det hjelper altså ikke å føre en så aggressiv debatt under en valgkamp, for deretter å holde tale på 6. Februar på samisk. Det var en god tanke, men det symbolske er ikke nok.»
– Kajsa Kemi Gjerpe
Danny J. Pellicer fra avisa Nordlys snakket om de opphetede diskusjonene Tromsø har gjennomgått, spesielt rundt «debatten» om å innlemme Tromsø i det samiske forvaltningsområdet.
Byråd for næring-, kultur- og idrett, Jonas Stein Eilertsen, hadde siste innlegg før seminaret fortsatte med en rask og desverre alt for kort debatt. Han snakket om hvordan en kan legge opp til valgkamp uten hets og stigmatisering av samer.
Mot slutten var Noereh!s Marion A. Ravna tøff nok til å ta ordet i salen og stille spørsmål direkte til LDO og Sunniva Ørstavik: «Hva skal vi egentlig gjøre om vi diskrimineres? Hvilke saker er det låv å melde inn?» Sunniva svarer at det er så enkelt som at du sender en e-post eller ringer til LDO, og at ALT er låv.
/ Aili Elisa og Marion!