Idle No More! – etter «arabisk vår» kommer «indian summer»

 

I løpet av desember har vi sett et økende antall demonstrasjoner, protester og uttalelser fra canadiske indianere som fortviler over situasjonen de er i. I årevis har de opplevd at rettighetene deres krenkes og at de som sitter med den politiske og økonomiske makten i landet ikke følger opp pliktene sine overfor urbefolkningen. I tillegg har det kommet et nytt lovforslag (C-45) som opphever både verningen av en rekke vassdrag og plikten om å konsultere lokale stammer før salg av offentlig land.  “Idle” vil si å være likegyldig eller passiv, og under parolen «Idle No More» demonstrerer nå hundretusenvis av mennesker, som ikke lenger vil finne seg i den situasjonen urfolkene er i.

 

Aksjonene som arrangeres består blant annet av demonstrasjonstog og veisperringer der tradisjonell sang, musikk og dans brukes til å samle folk og uttrykke budskapet. Arrangementene er spredt over nesten hele Canada, men den canadiske mediedekningen av saken er fortsatt liten. Statsministeren nekter å møte noen av aktivistene og uttaler seg svært kort om saken. Men kampanjen «Idle No More» fortsetter å vokse på sosiale medier. Støtten og engasjementet er enormt; Twitter, Facebook-grupper og blogger om aksjonene oppdateres fortløpende over hele verden. Det har også blitt organisert lignende aksjoner og støttemarkeringer i mange land.

 

Flere journalister har sagt at «Idle No More» -kampanjen minner om den arabiske våren og «Occupy Wall Street», og de beskriver bevegelsen som en «revolusjon for urfolks rettigheter». Dette er med andre ord noe som ikke bare angår Canada og det omstridte lovforslaget C-45, men alle urfolkssamfunn over hele verden og våre rettigheter. Noereh! har som mål å sikre og bedre samiske ungdommers rettigheter, og hvis en revolusjon er i vinden skal vi sørge for å være med!

 

Vi i Noereh! erklærer derfor med dette vår sympati med de canadiske aktivistene. Vi støtter deres sak og håper at verdens urfolks samlede røst snart vil bli hørt. Som en samlende samisk ungdomsorganisasjon synes vi det er viktig at vi står sammen med våre søstre og brødre i solidaritet, og at vi uttrykker vår støtte til dem som står på og kjemper for sine rettigheter. Så kjære medlemmer, dere er mange, flinke, engasjerte og innflytelsesrike i hver deres lokalsamfunn. Derfor oppfordrer vi dere til å bruke dette for det det er verdt i disse dager. Uttrykk din støtte til canadisk urfolksungdom og til rettighetssaken de kjemper, under eget eller Noereh!s navn. Bruk lokalavisen din, nettsiden eller bloggen din, Facebook og Twitter (#idlenomore). Denne saken fortjener all den oppmerksomhet den kan få!

 

Parallellene til vår egen situasjon i Sápmi er mange. Vi har også utallige saker der rettighetene våre til land og vann blir utfordret, innskrenket eller rett og slett nektet. I Norge og resten av Sápmi kjempes det kontinuerlige kamper for å holde på retten til fiske og beiteområder. Dette er livsviktige rettigheter for å bevare kulturen og det tradisjonelle levesettet vårt. Dessuten er det en sikkerhet om bærekraftighet i å benytte seg av og høste av naturen på tradisjonelt vis. Som urfolk er kulturen vår truet på mange måter, og i likhet med de fleste andre urfolk i verden er vår eksistens som folk helt avhengig av jorden vi lever på og områdene våre næringer og boplasser er knyttet til.

 

Chief Theresa Spence er leder i stammen Aamjiwnaang, og i over tre uker har hun sultestreiket for det hun kaller en unntakstilstand på grunn av fattigdom blant urbefolkningen i landet. Hun nekter å spise frem til Canadas statsminister Stephen Harper er villig til å møte henne. Statsministeren har så langt ikke sagt om han vil gå med på å ha et møte med Spence. I stedet skal han angivelig ha skrevet «mmm… Bacon” på Twitter da han først fikk vite om Spences sultestreik.  

 

I Tromsø var det i går en støttemarkering for «Idle No More» utenfor rådhuset, og vi håper det ikke blir den siste. Vi håper at saken får den oppmerksomheten den fortjener, og at flere vil engasjere seg i denne kampanjen som tross alt angår oss alle som urfolk.

Image

 

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å hjelpe og for å skape mer blest om saken:
– Uttal deg i media! Skriv et innlegg i avisen og si hva du synes.
– Fortell alle du møter om hva som skjer i Canada og hvorfor det er demonstrasjoner.
– Bruk internett! Legg ut bilder, tekster og annet du lager som viser at du støtter «Idle No More».
– Lag en sang, joik eller en kortfilm om hvorfor «Idle No More» er viktig.
– Organiser en støttemarkering på din hjemplass! Det er lurt å gå sammen med flere om planleggingen, og informere om tid og sted et par dager før arrangementet.
– Vær aktiv på Facebook og Twitter! Del alle linker og lik alle sider som støtter «Idle No More».
– Husk at nok og riktig informasjon til alle kan endre mye. Les deg opp selv, og del kunnskapen din med så mange som mulig. De fleste engasjerer seg mest for det man vet en del om.

 

OBS! Få med riktige opplysninger når du informerer andre om saken. Skriv gjerne også på samisk og engelsk, i tillegg til norsk, for å nå ut til flere.

 

Følg med videre på bloggen vår, og lykke til! 

Hjertelig hilsen 
Ida Ophaug

 

Vil du vite mer? Se her: 
http://www.nrk.no/kanal/nrk_sapmi/1.10854531 
http://idlenomore.com/
http://www.facebook.com/IdleNoMoreCommunity?fref=ts 
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10056726 
http://en.wikipedia.org/wiki/Idle_No_More 

#idlenomore

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s