Vi vil ha mer lesestoff!

Noereh! etterlyser mer skjønnlitteratur på samisk – og ikke bare av samiske forfattere.

Harry Potter og De vises stein av J.K. Rowling ble i 2004 oversatt til gammelgresk, et dødt språk som bare beherskes av utdanna mennesker. Den britiske læreren Andrew Wilson brukte et år på å oversette boka, og tanken bak var å inspirere og motivere studenter til å lære språket gjennom å lese en av samtidens mest populære bøker. Er ikke det en genial idé?

greek_harry_potter_jacket

Vi kan gjøre det samme, og oversette internasjonal litteratur til samisk, og blåse et friskt pust i språket og litteraturen.

Selvfølgelig trenger vi samiske forfattere for å bevare og utvikle både kulturen og språket. Og vi må sette pris på enhver som bidrar til å forsterke samisk litteratur. Men samtidig kunne vi ha vunnet mye på å ta inn internasjonal litteratur, både fordi det vil være en underholdende måte å lære samisk på, og fordi det kunne gitt samisk litteratur veldig mange nye impulser.

Og nye impulser gir litteraturen nytt liv, og kan gjøre det mer spennende å lese og bruke samisk. Språket trenger arenaer som virkelig fenger ungdommen. Barnebøker fins det en del av, men ungdomslitteraturen er jo nesten ikke-eksisterende. Kanskje er det på grunn av myten om at ungdom ikke leser bøker?

Ungdom sluker bøker dersom bøkene har underholdningsverdi. Derfor trenger vi mer av bøkene som er skrevet for underholdningens del, og som har ungdom som målgruppe. Og om vi får oversatt populære ungdomsbøker, så får også det samiske språket et nytt image. Så hvorfor venter vi med å gjøre samisk kult?

Harry Potter og De vises stein er et greit sted å begynne. Eller Koraline  av Neil Gaiman, eller Twilight av Stephenie Meyer. Eller hva med Narnia-serien til C.S. Lewis? Det er bøker som kidsa digger, og som kunne slått an. Og om det høres dyrt og ressurskrevende ut, så husk på at det er en god investering.

– Helge Aslaksen Ravna

Reklamer

One thought on “Vi vil ha mer lesestoff!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s