Reisebrev fra Genève

16. – 24. februar var Noereh! representert med en delegasjon i Genève. Vi deltok på prosjektet Empowering cultural and indigenous minorities. Det var et samarbeidsprosjekt i regi av Incomindios og Youth In Action (EU) om å øve opp Samisk ungdom og europeisk ungdom i menneske- og urfolksrettigheter gjennom et syv dager langt kurs.

IMG_0902

Ungdommer fra ulike europeiske land var representert i tillegg til en stor samisk delegasjon. I løpet av uken lærte vi om menneskerettigheter, urfolks- og minoriteters rettigheter, og vi fikk høre om hvordan FN-systemet fungerer. I tillegg hadde vi praktiske øvelser og gruppearbeid som gikk på det med å planlegge og gjennomføre prosjekter, skaffe pengestøtte, lage gode prosjektbeskrivelser og reflektere over hva som skal til for å mobilisere og engasjere ungdom.

Et av målene med kurset var å bli klar over hvilke rettigheter vi har som mennesker og som urfolk, og å lære litt om hvordan man beskytter rettighetene sine. Vi hadde en utrolig flink canadier som foreleste om akkurat dette med urfolksrettigheter.

295524_10201551275842863_835065068_n

Dessuten kom det flere ulike organisasjoner innom og fortalte om arbeidet sitt. Amnesty var inne nesten en hel dag og holdt et praktisk kurs i demonstrering. Vi tok utgangspunkt i en bestemt sak, gikk igjennom hele prosessen fra idé til utførelse, og lagde en flash-mob sammen. Videoen kan du se her:

Hvis du vil se flere bilder fra uken, finner du dem på Facebook-siden våres!

To av dagene var vi på besøk i FN. Først på World Intellectual Property Organization, og så på Høykommisariatet for menneskerettigheter, OHCHR. Tanken var at vi skulle lære om WIPOs arbeid og hvordan det fungerer, og om mulighetene for å engasjere seg og jobbe i FN som aspirant eller stipendiat for diverse underorganisasjoner.

385908_228118007332143_1471520929_n

I løpet av uken hadde vi mange alvorlige og mindre alvorlige diskusjoner om alt fra kulturell bakgrunn og identitet, definisjon av oss selv og ordene vi bruker om oss, til hvilke geiter på youtube som skriker mest som mennesker… Det var en utrolig artig og lærerik uke, både sosialt og faglig.

En av dagene hadde vi en øvelse i prosjektplanlegging, og da satt vi sammen med representanter fra blant annet Sáminuorra og Suoma Sámi Nuorat. Vi kom fram til at vi burde prøve oss på et prosjekt som sammensveiser oss som søsterorganisasjoner mer. Derfor bestemte vi oss for å gjøre øvelsen med et felles samisk ungdomsråd som utgangspunkt. Vi ble etterhvert så glade i idéen at den nå er tatt opp i virkelighetens verden og «Sámi Nuoraid Ráđđi» er i emning. – Dette får dere snart høre mer om!

Les mer om uken vår i Genève på den offisielle bloggen! http://www.incomindios-training.blogspot.ch/

58437_228120133998597_387156337_n

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s