Queering Sápmis releasehelg!

Nå er den siste debatten på Queering Sápmis releasehelg i Umeå akkurat ferdig. Normbryting, kjønnsroller og skeivhet i Sápmi har stått i sentrum denne helgen, og historiene som har kommet fram har vært både inspirerende og rørende. Nå har boken og utstillingen endelig blitt offentliggjort – vi har fått et innblikk i skeive samers liv.

På fredag var vi på Västerbottens museum på vernissage. Hver av deltakerne fikk i tillegg et eksemplar av boken, og vi lover at den er verdt å lese! Gjennom boken får vi et innblikk i hvordan det er å leve som skeiv i samiske samfunn, og det viser seg å ikke alltid være like lett. Kjønnsrollene står fortsatt veldig sterkt i deler av Sápmi, noe som kan bli tøft for dem som ikke ønsker å leve etter disse normene.

Lørdagen begynte tidlig i morges med spørsmål som «hvordan kan vi forbedre en queer sames hverdag?», hvor vi har diskutert, fundert og prøvd å finne løsninger rundt dette hovedspørsmålet gjennom hele dagen. Spørsmålet er vanskelig, men det kom frem forslag om ressursgruppe, nettsider, en egen organisasjon for «queere» samer, og konferanse for å synliggjøre samene som er queer.

IMG_1427

Vi i styret som er her i Umeå har fått kontakt med Skeiv Ungdom i Norge og RFSL Ungdom i Sverige, og planlegger smått å samarbeide med dem. Følg med – det kan bli spennende!

Etter to lærerike dager, er det nå klart for festmiddag og så verdens første queere samedans. Takk til Elfrida, Sara, Ylva, Jens og resten av gjengen som har gjort helgen til en fantastisk begivenhet!

– Ylva, Aili og Helge

Les mer om prosjektet Queering Sápmi her: http://queeringsapmi.com/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s