Gruvedemonstrasjon i Stockholm!

Du har kanskje fått med deg gruveboomen som foregår på svensk side av Sápmi for tiden, og at det har vært store demonstrasjoner i Kallak/Gállok? Nå skal bevegelsen innta Stockholm sentrum, med markering der 24.-26. oktober!

De nordiske landene har kjørt en hard mineralpolitikk de siste årene, noe som ofte kolliderer med samiske interesser. I mange av arealene som brukes til reindrift og fiske, blir ofte lokalbefolkningen som lever av naturen nedprioritert av staten, fordi deres næringer ikke er like lønnsomme som mineralutvinning. De er rett og slett en for svak part.

Blant landene i Norden, er det dessuten bare Norge som har ratifisert ILO konvensjon nr. 169, som beskytter urfolks rettigheter. Her ligger noe av problemet i Sverige. Staten vil ikke anerkjenne urfolksrettighetene, noe som går utover de svenske samenes menneskerettigheter. Retten til land og vann er ikke godt nok sikret.

Dette er svakheter i systemet som går utover mennesker. Når lokalbefolkningen ikke tas nok hensyn til, er vi fort over i faresonen for overgrep fra statens side.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Vi i Noereh! vil ikke godta urettferdig behandling, og ønsker å støtte opp om bevegelsen i Sverige. Som samisk organisasjon føler vi det er viktig å vise vår solidaritet med samene i de andre landene.

Derfor stikker vi til Stockholm! Noereh! betaler reisestøtte på 500 kr for en begrenset antall medlemmer, og vi oppfordrer alle til å ta initiativ, vise engasjement, støtte kampen og dra til Stockholm. Det går en buss fra Kiruna og en fra Jokkmokk torsdag 24. oktober, med retur fra Stockholm lørdag 26.

I Stockholm blir det lávvucamp med kulturinnslag, diskusjoner og superstemning torsdag og fredag, og manifestasjon på lørdags formiddag. Bussene går nordover igjen på lørdags ettermiddag/kveld.

Ta kontakt med oss på noereh@biegga.com, Facebook eller Twitter, dersom du ønsker å være med oss! Og spre gjerne ordet videre.

Bures boahtin mielde boahkaide!
Velkommen med, alle sammen!

Prosjektet Kolonierna: http://kolonierna.wordpress.com/
Facebookarrangement: https://www.facebook.com/events/210173032483650/?ref=ts&fref=ts

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s