Årets helg – Låggŋi gielav!

I helga dro rundt 30 ungdommer til den lille bygda Drag i Tysfjord, for å holde Noerehs femte årsmøte og seminaret Låggŋi gielav. Ei super helg med fantastisk sameungdom er over og vi sitter igjen med en god følelse i magen. Årets landsmøte, Låggŋi gielav/Hev røsten, er ferdig for denne gang, og gjett om det ble stemning med denne gjengen?

Foto: Marita Kristin Eilertsen

Foto: Marita Kristin Eilertsen

At det ble! Vi hadde topp stemning gjennom hele helga.

Foto: Marita Kristin Eilertsen

Foto: Marita Kristin Eilertsen

Vi kom til Drag i kveldsmørket på torsdag 27., og åt kveldsmat etter en 3-4 timer lang busstur. Drag skole stod klar til oss, og vi pakka oss inn der og kokte oss ei stor gryte kaffe.

_MG_4589

Vi koker oss ei gryta med kaffe. Vi var nødt til å bruke sil for å fjerne kaffegruten. Kos!
Foto: Marita K. Eilertsen

IMG_2090

Marita gikk for den litt mer tradisjonelle klesstilen i helga – batmantights såklart.
Foto: Helge A. Ravna

Resten av kvelden gikk til å bli kjent og å prate med nye og gamle kjente. Neste morgen ble vi brått vekket av DJ Terror, som satt et stykke småvulgær musikk på full styrke, og stakk fra rommet vi sov på. Vi stod opp, åt og slengte på oss kofter og andre klær. Så gikk vi til Árran. Der starta vi dagen med å godkjenne årsmelding og regnskap. En av tingene vi vedtok denne dagen var å fjerne utropstegnet i organisasjonsnavnet – Noereh er den nye stavemåten!

Senere snakka noen engasjerte mennesker om sine hjertesaker for oss, som så klart også falt under temaet for landsmøtet i år. Viktor Inge Paulsen snakket om sin vei inn i politikken, og da spesielt samepolitikken. Videre tok den nye festivallederen for Márkomeannu, Marita Kristin Eilertsen, ordet og snakket om det markasamiske hjertebarnet – nemlig Márkomeannu!

«Jeg begynte å brenne for noe, noe som nå i dag betyr alt for meg, for det er den jeg er, og det er det jeg en gang skal videreføre til egne barn, barnebarn og onkelbarn. Plutselig fikk jeg en sterk tilhørighet, og nå føles hele Sábme ut som et kjært hjem!»

– Viktor Inge Paulsen

_MG_4608

Viktor holder sitt innlegg.
Foto: Marita K. Eilertsen

Ulrika Lousia Snowdon inntok scenen og fortalte oss hennes historie. Ulrika gjenvant nylig sin samiske identitet, og har det siste året jobbet hardt for å finne tilbake til sine samiske røtter. Idag trasker hun gjerne rundt i kofte og er en dyktig giellaoahppahalli.

_MG_4613

Ulrika Louisa Snowdon forteller om sin vei tilbake til det samiske.
Foto: Marita K. Eilertsen

Guttene fra NuorajTV holdt en underholdende presentasjon (de hadde med både bål og sykkel inn på auditoriet) om det de driver med. Vi fikk også en førpremière av deres nyeste film! Vi fikk også besøk av språkambassadør Jon-Christer Mudenia og samisk veiviser Simon Pavall.

Fredags kveld tok vi fakler i hendene, beina fatt og vi viste vår støtte til forslaget om det planlagte distriktsmedisinske senteret. Fakkeltoget ble en koselig markering der rundt hundre stykker møtte opp. Vi fikk høre appeller både av vår kjære leder, Helge A. Ravna og Inge O. Olsen. Etterpå gikk hele bunten for å spise kake sammen og som en liten overraskelse holdt Ronja Larsen en liten konsertopptreden.

_MG_4656

Fakkeltog for DMS.
Foto: Marita K. Eilertsen

_MG_4712

Fakkeltog for DMS.
Foto: Marita K. Eilertsen

«Jeg vil på vegne av Noereh si at vi håper og forventer at prosjektet blir gjennomført. Dernest håper jeg at senteret kan brukes som et forbilde for andre områder i samme situasjon – for vi har flere steder som trenger en slik løsning for å bedre folkehelsa. Men det må vi jobbe for, så jeg vil bare avslutte med å si «låggŋi gielav!»»

– Helge A. Ravna, leder

_MG_4762

Helge A. Ravna holder appell.
Foto: Marita K. Eilertsen

Lørdag startet på samme måte som dagen før: vi ble vekket av grusom høy musikk, kofta på i en faderlig fart, egg til frokost og så sterk kaffe som overhode mulig (så Sáminuorras representant Per Jonas skulle bli fornøyd – det ble han altså ikke!). Deretter løp vi den korte strekninga til Árran og kasta oss uti dagens program. Lulesamisk språkreir med flinke Sandra Nystø Ráhka sto først på programmet. Supergøy!

Lulesamisk slang: sadde – gutt som holder på å vokse og er klønete

Sandrahka

Giellabiesse med Sandra Nystø Ráhka.

Parallelt i programmet foregikk det en duodjeworkshop med Duodje Nordlánnda, hvor vi lærte å brodere med tinntråd, på lulesamisk kjent som daddnit.

Etterpå gikk vi til auditoriet der vi hørte en rørende presentasjon av Henrik Blind om demonstrasjonene i Gállok, hvordan de organiserte seg og om engasjementet blant folk fra fjernt og nært om gruvesaken. Deretter snakket Svein Roald Nystø om hans opplevelser som offentlig politiker, og ga oss gode mediatips.

Gallok

Henrik Blind forteller oss om Gállok.

Etter at vi hadde fått i oss litt lunsj fortsatte vi med møtevirksomhet og angrep neste sak på sakslista. Vi tok for oss handlingsplan, budsjett og politisk visjon. Vi valgte også nytt styre for 2014/15. Mer om det nye styret kommer snart på bloggen, følg med!

_MG_4827

Kosebildet av nytt styre!
Foto: Marita K. Eilertsen

På kveldstid hadde vi kosestund på Árran til langt utpå natt. Vi så på samiske kortfilmer oppe på Låpptå, var sosiale, knaska potetgull, sladra, spilte ikke kort, lo, lekte mafia, spiste nattmat (kvitgomba!) og fikk besøk av en heil drøss med lokale tysfjæringa!

Foto: Piera Heaika Muotka

Spooning sto også på programmet.
Foto: Piera Heaika Muotka

Vi sier takk til de som kom reisende langveis ifra, både fra fjernt nord og langt sør i Sábme, og håper dere har ledd og hygget dere like mye som oss.

Hjertelig hilsen,

Styret i Noereh

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s